Affärsförberedelser

Företag som vill sälja till offentlig sektor tycker ofta att det är krångligt. Kanske till och med alltför krångligt för att vara värt det. Men vad är det egentligen som är problemet? Och hur kan du arbeta för att skapa den säljsituation som du vill ha?

Lär dig hur offentlig upphandling fungerar

När du förstår spelet, vet hur spelplanen ser ut och kan reglerna kan du flytta fram dina positioner och skapa den säljsituation du önskar.

De flesta företag gör affärer på den privata marknaden. Den offentliga kunden behöver hanteras lite annorlunda då den är styrd av upphandlingslagarna. Skillnaden mellan privat och offentlig marknad kan jämföras med skillnaden mellan fotboll och ishockey: de är båda sporter, men med helt olika spelplaner och regler. I fotboll finns inte icing medan ishockeyn kräver utrustning som inte behövs i fotbollen. När du gör affärer på den offentliga marknaden, behöver du tänka likadant. Precis som på den privata marknaden handlar det om att sälja, ibland kanske samma produkter på båda marknaderna. Men precis som i fotboll och ishockey, är det olika regler och förutsättningar som gäller.

När du ger dig in på den offentliga marknaden finns det mycket du kan göra för att undvika att spela ishockey när du ska spela fotboll. För att hålla oss till liknelsen.